· 

Gerwin & Joy's | Balkenbrij

Het dorpse recept van Gerwin 

Gerwin haalde zijn recept uit een oud kookboek. We hebben de spelling overgenomen!

 

Benodigdheden

½ pond varkenshiel

½ pond gram versch spek of buikspek

Water, zout, peper en nagelgruis

½ bloem half boekweit meel

 

Bereiding

● Het vleesch wassen en in ruim water met zout gaar koken. 

● Ong. 2 ½ uur daarna fijnmalen in de keukenmachine of fijn hakken. 

● Dit gemalen vleesch in het kooknat doen met wat peper en nagelgruis naar smaak. 

● Breng het aan de kook en strooi al roerend het meel in, tot de brij zoo dik is dat er een houten lepel in blijft staan. 

● Neem dan de brei van het vuur. 

● Strooi wat bloem in een schaaltje en druk hierin de brei gelijk en plat. 

● Als het koud en stijf is, snijd men ze aan plakken en bakt ze in de koekepan met wat vet licht bruin. 

 

Het stadse recept van Joy’s

Stadse Balkenbrij, de ongepaneerde kroket. Hip en lekker! 

 

Benodigdheden

250 g Boekweitmeel, 1 l water, 500 g varkensvlees naar keuze (en ev. mergpijpjes, die smaak is niet inwisselbaar). Kruiden naar smaak. Zelf kies ik meestal voor vleeskruiden, en Ras el Hanout (een Noord-Afrikaans kruidenmengsel). En natuurlijk knoflook. De moderne mens kan nu eenmaal niet meer zonder. 

 

Bereiding

● Kook het vlees, merg en knoflook in 1l bouillon gaar. Hoe beter de bouillon, des te beter de balkenbrij. Zelf voeg ik altijd rozemarijn, laurier en kruidnagel toe. 

● Giet de bouillon door een zeef en breng deze op smaak. 

● Maak het vlees klein, dit kun je snijden of door een vleesmolen doen. 

● Roer het boekweitmeel met 1/3 van de bouillon tot een glad beslag. 

● Breng de rest van de bouillon met het vlees en kruiden aan de kook. 

● Voeg al roerend het beslag toe en kook het door totdat dit stevig is. 

● Verdeel het in omgespoelde schaaltjes of bakjes. Waarom omgespoeld? Anders krijg je het er nooit meer uit. Laat het geheel vervolgens een nacht koelen. 

● Snij er mooie plakken van als je het wil gaan bakken. Doe dit in een beetje boter, zodat het mooi bruin wordt aan beide kanten. Serveer het warm en eet smakelijk! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0